• Adviseur Thuisin van der Woude

  €0,00

  Beschrijving

  Roel de specialist en adviseur van Thuisin van der Woude

  Adviseur Thuisin van der Woude
 • Etna Coffee Technologies

  €0,00

  Beschrijving

  Etna Coffee Technologies

  Etna Coffee Technologies
 • Antoinet van Helvoirt

  €0,00

  Beschrijving

  Antoinet van Helvoirt, waterschap Rijn en IJssel, waterraad

  Antoinet van Helvoirt
 • Vincatus wijnen

  €0,00

  Beschrijving

  Vincatus wijnen
 • Babor beauty en Spa

  €0,00

  Beschrijving

  Babor beauty en Spa
">

Waarom sjouwen wij toch altijd met zoveel foto materialen?

Waarom zoveel foto materialen?

Tegenwoordig is het maken van een foto eenvoudiger dan ooit. We pakken de smartphone erbij en de foto is zo gemaakt en gedeeld op het internet. Deze foto’s zijn, als je deze met de juiste licht omstandigheden maakt, vaak van een prima kwaliteit voor een snel social media beeld.

Kan je dan met een smartphone net zulke goede foto’s maken als met een spiegel reflex camera? Ja dat kan zeker. Maar…… is goed, goed genoeg?

Zakelijk portret 

Afgelopen week waren wij voor het maken van diverse zakelijke portretten bij de DRU Industriepark in Ulft. Een prachtlocatie met mooi natuurlijk daglicht. Maar toch sjouwen wij naast onze zware camera tas met diverse lenzen ook meerdere mobiele flitslampen en softboxen mee (foto 7). 

Bij de DRU hebben we op dezelfde plek met zowel de smartphone als de spiegelreflexcamera  foto’s gemaakt om de verschillen te laten zien. Bij alle foto’s is gekeken naar lichtval, lijnenspel, kleur en compositie. Dat is wat wij als fotograaf doen, of we nu met een smartphone de foto maken of met een spiegelreflex camera. En toch zitten er grote verschillen in de foto’s. En ik zal hier nu niet uitweiden over de kwaliteitsverschillen tussen beide, het feit dat de smartphone foto niet groot gebruikt kan worden enz. daar is online wel genoeg over te vinden. Maar we laten je graag de verschillen in beeld zien. 

Foto 1 is gemaakt met de smartphone (IPhone13PRO) op de high efficiency modus. Foto technisch een prima foto. Goede compositie en doordat ik in het daglicht sta is mijn gezicht ook redelijk goed belicht. Maar verder is het een wat saaie foto. Buiten dat kunnen foto’s gemaakt met een mobiel niet vergroot worden.

Foto 2 is gemaakt met de portret stand van dezelfde smartphone. Je ziet hierbij dat de achtergrond mooi in de onscherpte begint te komen. Maar als je goed kijkt dan zie je dat er ook een deel van mijn haren al vager worden. En de focus ligt echt op het gezicht die wat naar voren lijkt te komen. Vaak vind ik niet dat de persoon hierdoor beter / mooier / leuker op de foto staat. 

Foto 3 is gemaakt met een (in ons geval een Nikon) spiegelreflex camera. Hierbij zie je al duidelijk dat de focus op de geportretteerde ligt. Doordat ik in het daglicht sta krijg ik wel licht op mijn gezicht, maar doordat de zon op dit moment hard scheen ook harde schaduwen wat een gezicht niet altijd vriendelijker maakt. Als een foto wordt gemaakt met alleen daglicht bepaald de plek waar het licht goed valt de positie waar de foto genomen kan worden wat natuurlijk niet altijd wenselijk is.

Foto 4 is gemaakt zoals wij als professioneel fotograaf het liefst werken. Niet alleen met een van onze spiegelreflex camera’s (NikonD850) met een  85mm lens. Maar ook door gebruik te maken van mobiele flitslampen (voor de kenners onder de lezers, wij gebruiken hierbij bewust geen on camera flitser) met een mooie softbox en tevens een reflectie scherm. Ook is er achterin de ruimte een extra lamp geplaatst om de achtergrond wat frisser te houden.  Hierdoor hebben wij het licht volledig onder controle, kunnen wij zelf de foto positie bepalen en is de geportretteerde mooi uitgelicht.  De achtergrond is bewust onscherp en geeft een mooie meerwaarde aan de foto. 

Foto 5 is de vierkante uitsnede van foto 4. Vooral voor dit soort portretten vaak een goede keuze. 

Foto 6 is een omzetting naar zwart / wit en blijft een persoonlijke keuze. Aangezien deze foto in een industriële omgeving gemaakt is vind ik de foto zo ook erg mooi uitkomen.  Daarnaast is deze foto bewust ook aangesneden om meer focus op het gezicht te leggen. 

 

Project specifieke Foto's

zakelijk-portret-smartphone
zakelijk-portret-portretstand-smartphone
zakelijk-portret-daglicht
zakelijk-portret-mobiele-flitsapparatuur
zakelijk-portret-dru-ulft
zakelijk-portret-dru-ulft-zwart-wit
benodigdheden-fotografie-op-locatie

nieuws archief

Contactgegevens

De fotograaf van Doetinchem
Carlo Stevering Fotografie 

Ampèrestraat 11, 7006 RX Doetinchem

Tel: 06-25264366
E-mail: info@carlosteveringfotografie.nl

All Rights Reserved

Direct contact

© · Carlo Stevering fotografie